Yoga & Somatics

Wat Je Mag verwachten

Het woord yoga betekent verbinden. Verbinden van lichaam en geest, van bewustzijn en materie, of zoals de yogi's zeggen, het verbinden van het hoofd, hart en handen. Yoga is een meer dan tweeduizend jaar oude Oosterse discipline, die vandaag meer dan ooit relevant is om harmonie te creëren in onze drukke levens en balans in onze lichamen. Yoga vindt haar filosofische wortels in de oude tradities van tantra en vedanta.


Je kan bij mij terecht voor een les die vertrekt vanuit een juiste basis van simpele asanas (yogahoudingen), waarbij je leert werken vanuit een zuivere anatomische alignment, en je de voeling met je lichaam leert cultiveren, en die geleidelijk aan opbouwt naar meer complexe asanas en sequenties. De stijl is een hatha-stijl praxis met elementen van flow, waarin de invloed van mijn eerste yogalerares Suzanne Lahusen (getraind in Ashtanga Vinyasa en Iyengar, tevens Alexanderlerares) nog steeds voelbaar is, vooral wat betreft de aandacht naar het zuiver werken binnen je eigen anatomie.


Om je diepere lichaamsbewustzijn te cultiveren zal ik je continu uitnodigen om je te verbinden met je eigen tastbare ervaring van je lichaam en je gidsen naar het ervaren en visualiseren van je subtiele lichaam. Ik maak ook gebruik van mijn achtergrond in somatics (de meer Westerse vorm van body-mind-werk zoals ontwikkeld door dansers en andere bewegers) om het subtiele waarnemen van je lichaam te verscherpen en te voeden. Elke les eindigt met een zittende of liggende meditatie.


Strength does not come from what you can do. It comes from overcoming the things you once thought you couldn't.

— Rikki Rogers —

Enkele Fundamentele Principes

Alignment


Alignment is de manier waarop je struktuur met de minste spanning overeind blijft. Werken met je alignment balanceert heel mooi op de grens tussen zien en voelen. Aan de ene kant train je je innerlijke waarnemen door je een beeld te beginnen vormen van de vorm die je lichaam maakt in de ruimte (proprioceptie).


Anderzijds ga je invoelen hoe je jouw zuiverste vorm kan creëren zonder overstrekken of forceren. Jouw zuiverste vorm is die vorm die jouw struktuur respecteert vanuit jouw anatomie. Je leert je struktuur niet op slot te zetten en een levendige relatie te creëren met de zwaartekracht. Hierdoor ga je ook in je dagelijkse leven meer energie hebben en minder snel blessures oplopen.


Asana's komen tot leven in een dans tussen hemel en aarde, tussen spanning en ontspanning, of tussen vorm en overgave.

Ademhaling


Je lichaam weet hoe het moet ademen, gelijk of het dat nu diep of oppervlakkig doet. Anders gezegd, er is al een zekere intelligentie aanwezig in onze manier van ademen die we kunnen respecteren zoals ze is en die we op subtiele wijze kunnen bijsturen door gebruik te maken van de kracht van intentie. 


Soms gaan we binnen yoga de ademhaling op een doelgerichte manier trainen om dieper te werken binnen een asana en om het energetische lichaam dieper te engageren. Dit heet dan pranayama.


Daarnaast kan je je via je verbeelding ook gaan afstemmen op het innerlijke ademen van al je cellen (cellular breathing), alsook op de subtiele flow van energie in je hele lichaam (prana).


Het bewust ervaren van je innerlijke ademhaling maakt elke beweging regenererend, voedend en blissful.

Sensatie en perceptie


Naast het voelen van je vorm in de ruimte (proprioceptie), ga je in yoga ook de sensaties waarnemen die in je lichaam ontstaan tijdens de asanas en in beweging (interoceptie). 


Je spieren, je organen, je fascia, ... al je weefsels geven je feedback, en hoe meer je daarnaar kan luisteren, hoe dieper je praxis. Door te luisteren naar wat je lichaam je komt vertellen en het werken met een innerlijke attitude van zachtheid en toelaten, werk je niet alleen veilig, maar creëer je de condities om je lichaam te transformeren en je geest tot rust te brengen.


Het voelen van je lichaam is ook de eerste stap naar belichaamde meditatie en het cultiveren van een steeds subtielere perceptie en bliss.

CORE Fluidity & Psoas


Buikspieren zijn belangrijk, maar zeker zo belangrijk zijn de diepliggende posturale spieren als je bekkenbodemspieren, je iliopsoas en je diafragma. In sport en fitness ligt de nadruk soms eerder op het cultiveren van ontwikkelde externe spieren, maar die creëren eerder meer bulk, en doen weinig voor je houding en gratie.


Een zachte, ademende, vloeiende core is cruciaal om je struktuur te beschermen, en om je simpelweg goed te voelen in je lichaam en je leven. Ik maak gebruik van somatische technieken om je core op een zachte manier te engageren en nieuwe neuromusculaire wegen te activeren.


Binnen yoga is er ook het werken met de bandhas ('interne locks') als poort om de kracht en stabiliteit in je kern wakker te maken, en om dieper te werken in het energetische lichaam.

Chakras & Energie


Chakras zijn emotioneel/energetische centra. Ze zijn de plekken in ons lichaam waar we vaak één en ander vasthouden (denk maar aan die knoop in je maag, de krop in je keel, de vlinders in je buik of een gebroken hart). 


Door het diep activeren van de verschillende centra via bepaalde asanas, kan je stukje per beetje blokkades beginnen oplossen. Soms komen hierbij emoties aan het oppervlak, soms sensaties, soms beelden. Door op een zachte manier aanwezig te blijven bij je ervaring in het moment, creëer je geleidelijk aan meer ruimte en diepte IN jezelf.


Het openen van de energetische centra, je chakras, creëert innerlijke alignment met het grotere geheel en harmonie. Waarheid, wil, mededogen, wijsheid, vrijheid... worden geboren en je leven kan zich ontvouwen in connectie met je diepere zelf. 

Meditatie


Meditatie is als binnenwandelen door een open deur... alleen is het soms moeilijk om de deur te herkennen als je lichaam intens gespannen is, en je gedachten graag op hol slaan.


Het beoefenen van yoga creëert voor veel mensen de mogelijkheid om stilaan die open deur te beginnen herkennen, simpelweg omdat de praxis op zich rust brengt en een shift in je autonome zenuwstelsel veroorzaakt van het actieve zenuwstelsel (sympatisch) naar het ontspannende zenuwstelsel (parasympatisch).


Geleidelijk aan en spontaan ga je je natuurlijke staat beginnen belichamen. Om uiteindelijk te ontdekken dat alle wegen toch naar Rome leiden, of liever... Bliss Central, en dat je deze plek altijd al kende en er nooit gescheiden van was.

Any action done with beauty and purity, and in complete harmony of body, mind and soul, is art.


— B.K.S. Iyengar —

Praktisch en Tarieven

Inhoudelijk Praktisch

Het groepstraject Yoga en Somatics is een REEKS op donderdagmiddagen in Costa, Sint-Andries.


Je kan je engageren voor de ganse reeks of een tienbeurtenkaart nemen voor deze reeks. Omwille van het groeps- en groeiproces is engagement voor de ganse reeks aanbevolen. Draag losse kleren. 


Deze reeks is toegankelijk voor volwassenen. De les biedt ruimte voor beginners tot intermediate niveau (qua asanas).

Plaats en Tijdstip

DATA voor de Volledige REEKS tot aan de zomer 2022 (21 sessies): 

13, 20, 27 januari 2022

10, 17, 24 februari 2022

3, 10, 17, 24, 31 maart 2022

21, 28 april 2022

5, 12, 19 mei 2022

2, 9, 16, 23, 30 juni 2022


TIJDSTIP:

op donderdagvoormiddag van 12h45 tot 13h45 (60 min)


LOCATIE:

Costa Sint-Andries

Sint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen

Zaal duplex (eerste verdiep)


Tarieven

PRIJS VOOR DE VOLLEDIGE REEKS VAN 21 SESSIES:

315€ normaal/252€ concession

(concession = studenten en verhoogde tegemoetkoming)

15-BEURTENKAART:

240€/210€ 

(geldig van 13/1/2022 t/m 30/6/2022) 

De reeks gaat door bij voldoende inschrijvingen. Graag op voorhand inschrijven.DEZE REEKS WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DANKZIJ DE STEUN VAN COSTA SINT-ANDRIES!Je kan je vóór aanvang van de reeks inschrijven via het ticketing systeem van Costa of door een mailtje te sturen op christie@blisscentral.be.

Within my body are all the sacred places of the world, and the most profound pilgrimage I can ever make is within my own body.— Saraha —

>